10. Inchisoarea San Quentin (California)
La inceputul anilor '30, la conducerea inchisorii venea un nou director, pe nume Clinton Truman Duffy, care avea sa starpeasca orice urma de coruptie in cadrul institutiei date in grija sa. Pentru Duffy, legea era mai presus de orice, iar regulile stabilite de el trebuiau sa fie sfinte. Pentru orice abatere cat de mica, detinutii primeau pedepse crunte, si de cele mai multe ori ajungeau la carcera, fara apa, mancare sau lumină. San Quentin este si in zilele noastre o inchisoare dura, in care ajung cei mai periculosi infractori din California.
9. Inchisoarea Bang Kwang (Tailanda)
Cunoscută drept „Hiltonul Bangkokului”, Bang Kwang are mult prea puţin personal şi prea mulţi deţinuţi, care se luptă cu nebunia în primele luni de închisoare, din cauza condiţiilor extrem de dificile prin care trec. Condamnaţii sunt legaţi în lanţuri, primesc mâncare puţină şi îngrijiri medicale deloc. Deţinuţii care au primit pedeapsa cu moartea sunt anunţaţi doar cu două ore înainte de a li se injecta substanţa letală.
8. Închisoarea Rikers Island (New York)
Specific închisorii Rikers Island sunt gardienii violenţi, care aplică deţinuţilor tratamente de corecţie cât mai brutale cu putinţă. Cei care au de suferit cel mai mult sunt condamnaţii cu boli psihice. Bătuţi cu regularitate, mare parte dintre aceştia ajung să se sinucidă.
7. ADX Florence Supermax Facility (Colorado)
Această închisoare a fost construită ca replică la atacurile deţinuţilor faţă de gardieni. Aici, fiecare condamnat este izolat într-o celulă, 23 de ore pe zi. Cei care ajung la ADX sunt cei mai răi dintre cei mai răi, care au ucis alţi deţinuţi sau gardieni. Cu toate că măsurile de securitate sunt bine puse la punct, ADX rămâne o închisoare violentă.
6. Închisoarea Alcatraz Island (San Francisco, California)
Cunoscută şi ca „Piatra” sau „Insula Diavolului”, închisoarea a fost construită special pentru criminalii anilor `20. Designul unic făcea ca evadarea din Alcatraz să fie de neimaginat. Deţinuţii de aici nu aveau niciun contact cu lumea de afară, iar celor mai puţin disciplinaţi li se aplica „regula tăcerii”, o metodă de corecţie care îi obliga să nu vorbească pentru perioade lungi de timp şi nici să îşi exprime în vreun fel emoţiile sau sentimentele. Mare parte dintre cei închişi la Alcatraz au suferit traume psihice grave. În 1963, închisoarea a fost închisă, însă ea continuă să facă obiectul de studiu a numeroase filme artistice şi documentare.
5. Închisoarea La Sante (Paris, Franţa)
În închisoarea denumită ironic „La Sante” (adică „sănătatea”), deţinuţii sunt ţinuţi în celule pline de şobolani şi păduchi. Însă condiţiile precare de igienă nu sunt principala problemă a deţinuţilor, ci ceilalţi deţinuţi. Cei mai în formă îi suprima pe cei bolnavi, iar violurile sunt la ordinea zilei. În 2002, 122 de condamnaţi s-au sinucis şi până la jumătatea lui 2003, alţi 73.
4. Închisoarea Diyarbakir (Turcia)
Diyarbakir este cunoscută pentru numeroasele situaţii în care au fost încălcate drepturile omului, corecţiile aplicându-se aici prin atrocităţi. Între 1981 şi 1984, 34 de deţinuţi au murit torturaţi de către gardienii închisorii. De nenumerate ori condamnaţii au făcut greva foamei sau şi-au dat foc în semn de protest, însă fără niciun rezultat. Diyarbakir rămâne una dintre cele mai sadice închisori încă funcţionale.
3. Închisoarea La Sabaneta (Venezuela)
În închisorile din Venezuela, mizeria, violenţa, sărăcia şi epidemiile sunt la ordinea zilei, însă La Sabaneta este cea mai rău famată dintre toate. Până acum, holera a răpus aici 700 de deţinuţi, iar în 1994, o revoltă moderată s-a transformat în masacrul a 100 de condamnaţi. Crimele sunt pentru deţinuţi nimic altceva decât nişte activităţi recreative, întrucât în cadrul închisorii condamnaţii nu au voie să muncească.
2. Închisoarea Tadmor (Siria)
Când gardienii de aici nu sunt ocupaţi cu torturarea deţinuţilor, sunt într-una din curţile închisorii, unde ciopârţesc cadavrele celor pe care deja i-au omorât. De la înfiinţarea sa şi până în ziua de astăzi, Tadmor îşi păstrează renumele de „regat al morţii şi al nebuniei”. În 1980, după atentatul de asasinat la adresa preşedintelui Damascului, câteva elicoptere cu trupe comando au aterizat în curtea închisorii, unde au omorât nu mai puţin de 500 de deţinuţi, ca avertisment pentru sirieni.
1. Închisoarea Carandiru (Brazilia)
În 46 de ani de funcţionare, Carandiru a făcut 1300 de victime. În 2002 s-a luat decizia de a fi închisă, pe de o parte din cauza atrocităţilor care aveau loc aici, pe de altă parte din cauză că unu din cinci deţinuţi ajunseseră să fie infectaţi cu HIV.
Sursa:
Jurnale