AcasaAcasa  PortalPortal  GalerieGalerie  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Black metal-ul intre magie si pop culture

In jos 
AutorMesaj
Iarna
Site Admin
Site Admin
avatar

masculin
Numarul mesajelor : 1968
Varsta : 31
Localizare : Iasi
Joburi/Distractii : Politica,muzica
Reputatie : 2
Puncte : 1425
Data de inscriere : 29/09/2008

MesajSubiect: Black metal-ul intre magie si pop culture   Sam Oct 04, 2008 2:01 am

Inca de la inceputul anilor '90, pe scena rockului norvegian, incep sa se puna bazele unei noi subculturi, o reactie impotriva celei dominate de mai vechiul slogan Sex, drugs and rock'n'roll. A te ridica impotriva a ceea ce defineste cel mai bine lumea artistica din care faci parte poate starni multe controverse, avand ca rezultat atat o deviere a mesajului, cat si numeroase respingeri din partea celor implicati. Intrebarea fireasca este cum va reusi sa supravietuiasca o subcultura subversiva, avand in vedere originile sale, o subcultura care, inclusa in fenomenul pop culture, vrea să se elibereze, aruncand in aer fundamentul pe care se sprijina. Va fi ea corect inteleasa si integrata universului cultural caruia ii apartine?

Acestea ar fi unele dintre problemele pe care aparitia black metal-ului norvegian pare să le starnească prin incercarea lui de a inlocui, cu un sound nou si original, acele formatii, producatoare a mii de albume ce „sunau toate la fel“ (Varg Vikernes) şi promovau o estetică a utilului printr-o artă a delectării. Sub imboldul nemulţumirii faţă de cultura heavy metal, Varg Vikernes va crea, în 1991, Burzum, proiect solo care prin muzica lui „mai personală şi mai originală“ urmărea să fie un nou început. Interesant este că reacţia de respingere a direcţiei
dominante nu a dus la promovarea unei arte gratuite pe modelul celei moderniste, ci a continuat să impună o funcţie diferită de cea pur estetică (esteticul rămîne în plan secund, totuşi trebuie remarcat faptul că plasează scopul de atins în afara sistemului, pe modelul sistemelor de valori anterioare romantismului, refuzînd simplul divertisment).

Muzica este transformată în magie, avînd ca scop principal o respiritualizare a lumii; ea se transformă într-o vrajă, incantaţie făcută să îţi deschidă porţile către acea dimensiune ascunsă; ea transmite o stare de spirit, o atmosferă întunecată, şi nu o serie de concluzii.

În ciuda simplităţii ei evidente, deloc căutate, ea urmăreşte să inducă prin repetiţie starea de transă revelatorie. Organizată pe mai multe niveluri, ce nu se confundă între ele, dar intră în armonie păstrîndu-şi individualitatea, Burzum creează imaginea unei structuri în care elementele de ambiental, de pop-rock şi strigătele din fundal se suprapun, lăsînd impresia unui univers alcătuit din lumi distincte, care nu pot interacţiona decît prin armonii sonore. Atunci cînd elementele de pop încep să domine, aşa cum se întîmplă în Filosofem, ele sînt mereu dublate în profunzime de sunete ce accentuează disperarea şi lipsa de speranţă. Găsim aici similitudini cu descrierea pe care o face Blaga descîntecelor şi muzicii rituale a triburilor negre „o cotropitoare muzică de-un ritm insistent şi monoton, toate înzestrate mai mult cu darul de a vrăji decît de a însenina sau a mişca“. Însă, din perspectiva unei teorii a receptării, ea va putea fi corect percepută doar prin aplicarea coordonatelor unei gîndiri magice, o gîndire care nu mai este proprie omului actual. Acesta din urmă va avea permanent tendinţa de a interpreta mesajul, folosind o logică nepotrivită. Varg Vikernes a vorbit adesea de o voinţă de putere, totuşi strîns legată de conceptul de magie – o voinţă de putere a spiritului: „magia este imaginaţie, simbolism şi voinţă de putere. Dacă îţi imaginezi ceva cu puterea minţii, îl vei face să se împlinească în realitate, asta numai dacă voinţa ta de putere are tăria necesară, sau dacă ai destulă putere spirituală“. Dincolo de toate reacţiile negative provocate, scopul artei sale era de a întări puterea şi substanţa „sufletului“.

Gîndirea magică nu are, atunci cînd este înţeleasă corect, nimic nociv, dimpotrivă, caracteristică oricărei culturi („sarea oricărei culturi“, pentru a rămîne alături de Blaga) ar putea fi un factor de apropiere şi nu unul de izolare. În plus, îmbinîndu-se cu diferite mitologii şi orizonturi spirituale, ajută la păstrarea tradiţiei – continuitate şi nu ruptură. Este punctul în care filozofia black metal-ului se desprinde evident de modernitate şi printr-o nouă concepţie asupra timpului pe care o promovează („ideea de modernitate nu ar putea fi concepută decît în parametrii unei anumite conştiinţe a timpului, anume în aceea a timpului istoric, linear şi ireversibil, curgînd neîntrerupt înainte. Modernitatea nu ar avea nici un sens într-o societate pentru care conceptul temporal-secvenţial de istorie nu înseamnă nimic şi care îşi organizează categoriile temporale conform unui model mitic şi recurent“ – Matei Călinescu). Este vorba despre o eternitate care îşi anulează caracterul static prin coborîrea în timp a unor
elemente ce-i intră în alcătuire, şi care se întorc îmbogăţite. Astfel, eternul evoluează fără a fi atins de mişcarea temporală – evoluţie liniară şi circularitate, în acelaşi timp („The gods created our univers, the physical world influenced by time, to change, purify, enhance and improve the powers of the vyr∂*. The tiny spark given to each man when he or she is born can grow into a bright and shining star, if we play our cards right in life. Had this spark never existed in time, it would simply have remained a spark forever. Without time there can be no
growth, and without growth there can be no birth or positive change“ – Varg Vikernes). Cele două dimensiuni temporale sînt permanent puse în legătură de increatul aflat la limita dintre ele: „I immaterialize/And Slowly Drift/Into the Unknown/With the Cold Winds with Soul/ The Wintery Plains Lie Untouched/ I Ride on My Elements/Towards the Stars Unseen...“. Avem de-a face cu o aspiraţie către puritate, fără a se confunda cu ideea de nevinovăţie, ci mai degrabă cu o stare a sufletului în metamorfozele lui spre desăvîrşire.


Reacţii, controverse

De ce ne-am limita, într-o discuţie despre black metal, la viziunea unui singur artist? Nu riscăm să reducem fenomenul, să denaturăm concluziile? Dar începutul se află, în cele din urmă, aici, în această ideologie pe care Vikernes a vrut să o promoveze, şi al cărui mesaj a fost degenerat. Întoarcerea la păgînismul strămoşilor, nuanţele de tradiţionalism, adesea prea radical afirmat, concomitent cu arderea unor biserici în Norvegia (eveniment pe care
mulţi artişti black metal l-au prezentat într-o lumină pozitivă), a declanşat un adevărat val de acuzaţii ce asociau black metal-ul cu satanismul, cu atît mai mult cu cît artiştii, printre care şi Varg Vikernes, au vorbit despre satanism în revolta lor împotriva creştinismului şi a tradiţiei iudeo-creştine; era o formă de negare şi nu o faţă a bisericii satanice. Totuşi, ideea satanismului a fost preluată şi răspîndită cu încîntare de mass-media, şi a prins de minune în rîndul adolescenţilor. Ce a urmat? Posibilitatea creşterii numărului de fani şi implicit a numărului de albume vîndute şi a biletelor la concerte. Bani pentru divertisment – înapoi în pop culture şi în capitalism! Latura întunecată a existenţei se vinde aproape la fel de bine ca binele şi lumina, atîta timp cît ne delectează.

Într-adevăr, o gîndire magică, o altă logică după care să fie analizată lumea, ar fi permis accesul la filozofia iniţială (încă promovată de unele formaţii de black), însă tocmai această filozofie, preluată şi interpretată de o altă cultură va fi modificată după structurile şi conceptele cu care aceasta din urmă operează. Integrarea este posibilă numai prin transformare conform legilor sistemului care vrea să te absoarbă. Mişcarea black metal se adresa adepţilor pop culture, se născuse din pop culture, urma să fie interpretată de iubitorii pop culture, iar rezultatul nu putea fi altul. Totuşi, mesajul ei de început continuă să existe în paralel cu celelalte concluzii denaturate, iar decizia finală stă în puterea ascultătorului de a alege varianta corectă.

„While we may believe/our world – our reality/to be that is – is but one/manifestation of the essence/ Other planes lie beyond the reach/ of normal sense and common roads/ But they are no less real/than what we see or touch or feel”

(Varg Vikernes ).


* Vyr∂ sau wyrd este un concept în engleza veche. Conceptul subliniază legătura dintre toate acţiunile şi lanţul determinist format de acestea. Este asemănător conceptului de predestinare însă nu este un echivalent al acestuia. Spre deosebire de predestinare conceptul nu exclude intenţionalitatea individului şi schimbarea destinului acestuia.

Sursa: Metalhead


Ultima editare efectuata de catre Admin in Mar Oct 14, 2008 8:40 am, editata de 1 ori
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://metalsupport.forumgratuit.ro
seth
moderator cat. II
moderator cat. II


masculin
Numarul mesajelor : 353
Varsta : 27
Localizare : Botosani
Reputatie : 0
Puncte : 144
Data de inscriere : 14/10/2008

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Mar Oct 14, 2008 8:24 am

Burzum nu a facut mai nimic pentru black metal. era proiectul de studio a basistului de la Mayhem. muzica e extrem de buna, istoria e jalnica.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
pixie.corpse
level 1
level 1
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 253
Varsta : 25
Localizare : Botosani
Joburi/Distractii : :-??
Stare de spirit : Against boredom even gods struggle in vain
Reputatie : 0
Puncte : 161
Data de inscriere : 15/10/2008

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Joi Oct 16, 2008 1:40 pm

Da' dupa cum e scris, mai bine-i zicea "Varg Vikernes intre magie si pop culture" Laughing .
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://last.fm/user/brutalpixie
seth
moderator cat. II
moderator cat. II


masculin
Numarul mesajelor : 353
Varsta : 27
Localizare : Botosani
Reputatie : 0
Puncte : 144
Data de inscriere : 14/10/2008

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Joi Oct 16, 2008 2:36 pm

chiar trebuie mediatizati toti frustratii?
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
pixie.corpse
level 1
level 1
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 253
Varsta : 25
Localizare : Botosani
Joburi/Distractii : :-??
Stare de spirit : Against boredom even gods struggle in vain
Reputatie : 0
Puncte : 161
Data de inscriere : 15/10/2008

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Joi Oct 16, 2008 3:24 pm

Varg n-a fost un "frustrat" Rolling Eyes . Da' nici sa te bazezi doar pe ce-a zis el intr-un articol despre black (cine l-o fi scris).
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://last.fm/user/brutalpixie
Blackstar
beginner
beginner
avatar

masculin
Numarul mesajelor : 34
Varsta : 27
Localizare : Botosani
Joburi/Distractii : frecator de menta specializat
Reputatie : 0
Puncte : 17
Data de inscriere : 18/10/2008

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Sam Oct 18, 2008 12:29 pm

mi-e frica sa te-njur edy, mi-e ca mai zbor de pe forum asa ca proaspat intrat. tine-ti parerile tale deoparte si nu ma mai stresa ca Burzum da, ca Burzum nu Mad
Mentionez ca acum ceva timp vroiai sa-mi cumperi tricoul cu Burzum lol! si ma simteam ca la licitatie asa ca ciocul mic
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Iarna
Site Admin
Site Admin
avatar

masculin
Numarul mesajelor : 1968
Varsta : 31
Localizare : Iasi
Joburi/Distractii : Politica,muzica
Reputatie : 2
Puncte : 1425
Data de inscriere : 29/09/2008

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Sam Oct 18, 2008 2:27 pm

doar la categoriile cu trupe nu se injura, in rest,in principiu, aveti libertate deplina What a Face
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://metalsupport.forumgratuit.ro
Kobold
moderator cat. II
moderator cat. II
avatar

masculin
Numarul mesajelor : 85
Varsta : 30
Localizare : Iasi
Joburi/Distractii : disectii
Reputatie : 0
Puncte : 0
Data de inscriere : 26/10/2008

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Lun Oct 27, 2008 8:44 am

nu veti injura ca nu suntem tzigani Mad ,sa pastram o ramasita de bun simt pt ca suntem in comunitatea noastra.Certurile vor fi separate undeva pe forum daca vreti sa asistam toti si sa radem pana facem un AVC sau private
trebuie sa recunosc ca Seth are dreptate Rolling Eyes
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
horgh
beginner
beginner
avatar

masculin
Numarul mesajelor : 118
Varsta : 29
Localizare : vaslui
Joburi/Distractii : metal si sport
Reputatie : 0
Puncte : 16
Data de inscriere : 28/10/2008

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Mar Oct 28, 2008 8:19 pm

pai cum poti spune ca burzum nu a facut nimic pt black metal este o trupa din al doilea val al black metalului la inceputul anilor 90 alaturi de immortal mayhem darkthrone si emperor.si a influentat mutle trupe de black metal,varg ala chiar stie sa faca muzica si de unul singur,o trupa care este asemanatoare este nargaroth.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
seth
moderator cat. II
moderator cat. II


masculin
Numarul mesajelor : 353
Varsta : 27
Localizare : Botosani
Reputatie : 0
Puncte : 144
Data de inscriere : 14/10/2008

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Vin Dec 26, 2008 2:36 pm

A Burzum Story: Part II - Euronymous, by Varg Vikernes.

http://www.burzum.org/eng/library/a_burzum_story02.shtml
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Zyraxes
beginner
beginner
avatar

masculin
Numarul mesajelor : 30
Varsta : 31
Localizare : Bucuresti
Joburi/Distractii : Metal, History , Aviation
Stare de spirit : METAL IS THE LAW / THAT'S WHY WE'RE STANDING FOR ...
Reputatie : 0
Puncte : 0
Data de inscriere : 14/10/2008

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Mier Dec 31, 2008 2:50 pm

am ascultat fffff putin Burzum , dar ce am ascultat ma face sa zic ca nu-mi place vocea lui , dar instrumental suna bine . atat .
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Beli
beginner
beginner


masculin
Numarul mesajelor : 48
Varsta : 30
Localizare : fhdjkdsdji
Joburi/Distractii : gnjfnmsff
Reputatie : 0
Puncte : 50
Data de inscriere : 19/03/2009

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Joi Mar 19, 2009 5:27 pm

seth a scris:
Burzum nu a facut mai nimic pentru black metal. era proiectul de studio a basistului de la Mayhem. [b]muzica e extrem de buna[/], istoria e jalnica.
LOL wtf? simt o contradictie.
Avand in vedere influenta si mostenirea lasata Burzum e cu cateva clase peste Mayhem, desi era numa 'proiectul de studio aL basistului' [am corectat ca lipsea L-ul]. Pai absolut tot ce inseamna depresiv si atmosferic in black metal a mancat paine de la Burzum. Si de cand a intrat omu la parnaie se tot straduiesc baietii sa-l imite ca sa le iasa si lor ce i-a iesit omului asta pe Hvis Lyster Tar Oss, ba si nu le iese! Am vazut ca ai recomandat Nyktalgia intr-un topic, te rog reasculta-le primu album si zii-mi care din cele 4 piese (parca atatea) e clonata dupa Burzum.
... si n-a contribuit cu mai nimic ... ? Chiar nimic ?
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Bruiestru
moderator cat. II
moderator cat. II
avatar

masculin
Numarul mesajelor : 132
Varsta : 33
Localizare : amish land
Joburi/Distractii : worker
Stare de spirit : cu -25% mai putina Stare de spirit
Reputatie : -1
Puncte : 107
Data de inscriere : 12/01/2009

MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   Dum Iul 26, 2009 8:23 am

ce'mi plac discutiile astea aprinse,ba ca a facut ba ca nu a facut,toti se cred mari si tari si zic ala e asa ala e si mai asa si etc..fratiilor ouk fiecare cu gusturile si parerile lor, varg a facut o muzik misto,care nu e usor de digerat de toate lume si sa numai zic ca e si pionerul depressive'ului black metal..iar de viata lui ca la omorat pe ala ca a facut aia si aia...nu dau 2 baniii..doar ce muzik scoate omu e important si ma intereseaza
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Black metal-ul intre magie si pop culture   

Sus In jos
 
Black metal-ul intre magie si pop culture
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Genuri si subgenuri :: Doom, Gothic, Ambiental, Black...-
Mergi direct la: